Guide: Tag din have fra 80 % til 100 %

Haven er for mange et frirum, men med dårlig vedligeholdelse har den bare ikke den ønskede effekt. Der er mange ting, man kan gøre for at få haven til at fremstå i tiptop stand, og som et bonustip giver vi dig indsigt i, hvordan du kan bruge uderummet til at skabe mental velvære på et helt andet plan, end du er vant til.

Prøv en japansk have

Der er mange måder at indrette sin have på, men en helt særlig stil, som vi ser for lidt af i Danmark, er den japanske stil med åkander, koi-damme og smukke gangbroer i et lyserødt miljø. Hvis du begynder at lege med det japanske udtryk, er der nogle grundlæggende elementer, som du har mulighed for at sammensætte som du vil: Det japanske byggeri, bonsai-træerne, de tynde stenoverflader og ofte også flere niveauer. Det kræver en del vedligehold, men det er utroligt smukt og indbydende på en eksotisk måde.

Dine hække danner ramme for din have

Og derfor kræver de faktisk mere vedligehold end noget andet i din have, fordi de er med til at bygge din have op. Hvis hækken ikke er klippet pænt, kan det være svært at forholde sig til, hvor pæne dine blomsterbede er. Husk derfor jævnligt at klippe dem, og det skal helst gerne være lige. Dette gør sig særligt gældende om sommeren, hvor al grønt bare vokser mere. Vær dog lige sikker på, at du er enig med naboen om, hvis ansvar det er.

Skab mentalt velvære med dine uderum

Der er faktisk en del teknik i det at skabe de perfekte udendørsarealer, og man kan faktisk godt designe sig ud af en masse problemer. Det kræver dog en helt særlig indsigt, som du kan få del af med kursus i havedesign, hvor du helt sikkert vil blive klogere på en masse ting, du ikke havde nogen idé om var en ting.

De helt rigtige uderum kan være decideret sunde for kroppen, fordi man mentalt oplever en ro og en velvære, som man ikke får andre steder. Naturen kan noget helt særligt, og du kan altså med et kursus i have design få del i den viden.