Hvad vil det sige at få et hjertestop?

I Danmark sker op mod 4000 hjertestop-tilfælde om året, hvoraf flere desværre har en trist udgang til følge. De uventede hjertestop kan skyldes forskellige årsager, men mange af disse kommer af blodpropper i hjertet. Når hjertestoppet indtræder, får kroppens organer ikke længere blod og dermed ilt rundt i kroppen, og vedkommende vil derfor lynhurtigt være i en kritisk tilstand. Tiden er derfor en meget afgørende faktor, når man har med hjertestop at gøre – er man derfor tæt på et hospital eller en AED hjertestarter, vil chancerne for overlevelse være markant større.

AED-hjertestarterens funktioner

En AED-hjertestarter er et apparat, der går ind og analyserer hjertet, og kan deraf afgive et stød for at genoplive personen med hjertestop. Hjertestarteren består af et batteri og dertilhørende elektroder, der skal forbinde personen og hjertestarteren. Jo hurtigere der kobles en forbindelse mellem personen med hjertestop og AED-hjertestarteren, jo større chance ses der for overlevelse.

Så tæt på som muligt

Det kan være en god idé at have en hjertestarter tæt på, eller i hvert fald vide, hvor den nærmeste befinder sig, som du har adgang til. Des tættere på, du har en hjertestarter, des hurtigere har du mulighed for at bruge den. Om det så er ved den lokale svømmehal eller bager. Faktisk har du også mulighed for at anskaffe dig en til dit private hjem, hvis du ønsker det. På den måde vil alle i din husstand altid vide, hvor den vil være. En hjertestarter begynder i priser fra et par tusinde og opefter, og det kan vise sig at være en god investering, såfremt uheldet på ulykkeligste vis skulle være ude en dag.