Grønne tage - smukt, energibesparende og miljøvenligt

Grønne tage – smukt, energibesparende og miljøvenligt

Gennem de seneste år er det blevet populært at vise det grønne flag – også når det handler om de steder, hvor vi bor. Nybyggede huse er blevet mere miljøvenlige og energi effektive, og betjener sig fortrinsvis af grønne og besparende opvarmningsmetoder. Samtidig er boligerne bedre og mere effektivt isoleret, hvilket giver en besparelse på såvel miljø kontoen som på pengepungen. Men hvorfor overlade det til nybyggerierne at være smarte og miljørigtige, når du kan gøre det samme for dit hus af ældre dato med et grønt tag?

Grønne tage – hvad er det?

Hvis man ønsker at give sin bolig – eller måske hele ejendoms komplekset – en grønnere profil, er det oplagt at undersøge muligheden for, om det kan lade sig gøre at få anlagt et grønt tag. Grønne tage er det seneste nye tiltag inden for grøn omstilling på boligfronten. Med et grønt tag, som typisk består af sedum planter, kan du på én gang reducere dit varme forbrug om vinteren, afkøle loftrummet om sommeren, og sørge for, at afløb og kloakker ikke oversvømmes af de store regnmasser i forårs- og efterårs perioderne. Læs videre, hvis du er nysgerrig på, hvordan det lige nøjagtig lader sig gøre.

Sedum planten – en hårdfør størrelse

Når man fortrinsvis vælger sedum planter til de grønne tage, skyldes det, at sedum familien er vant til de trange og af og til utaknemmelige vilkår, der findes i det miljø. Sedum – også kendt som stenbræk – trives fint i områder, hvor andre planter må give op, for eksempel på bjergsider og klippeskråninger. Her er den sukkulent lignende plante udsat for elementernes rasen døgnet rundt, og skal kunne overleve i såvel bagende sol som bidende frost, under tørkeperioder såvel som regnskyl, og i rivende blæsevejr.

Dette gør sedum planten velegnet til opgaven som grønt tag plante. Og samtidig er sedum planten forsynet med et tæt, overfladisk rodnet, hvilket for det første sætter den i stand til at klare sig på et tag, hvor den ikke får lov at stikke særlig dybt i jorden, for den andet giver mulighed for regnvands opsamling, således at afløb og kloakker ikke lider overlast. Om vinteren isolerer det tætte plantelag og forhindrer udsivning af varme gennem taget – om sommeren får solens stråler vandet i rødderne til at fordampe, og derved køles taget ned, så der ikke bliver for varmt i loftrummet.

Hvis din nysgerrighed er pirret, og du ønsker at høre mere om grønne tage, kan du kigge forbi buus-ag.dk